top of page

Complimenten: Vrouwen vleien. Mannen menen het.

Complimenten geven blijkt vaak een ingewikkelde zaak. Vooral tussen mannen en vrouwen kan het tot gedoe leiden. Waarom? Omdat beide seksen anders omgaan met complimenten.


Vrouwen vleien.

Vrouwen strooien makkelijker met complimentjes dan mannen. Ze willen daarmee de ander in het zonnetje zetten en uitdrukking geven aan de goede sfeer. Dat doen ze vooral met het solidariteitscompliment en gaat vaak over het uiterlijk. “Meid, wat zit je haar leuk!” “Gave schoenen heb je!” “Wat zie je er goed uit!” De waarheid is bij dit soort complimenten van ondergeschikt belang. De complimentengeefster hoeft niet per se voor zichzelf het jasje, de schoenen of het haar leuk te vinden. Het gaat vooral om het prijzen wat de ander mooi vindt, waarmee de verbondenheid tussen beiden benadrukt wordt.


Mannen menen ’t echt.

Mannen zijn minder scheutig met complimenten. Ze hebben ook veel minder de neiging om iets aardigs te zeggen, puur en alleen om de ander te vleien. De man neemt een compliment zeer serieus. Hij zegt alleen iets positiefs over iemand, als hij het echt meent. Het gaat voor hem minder om de goede sfeer, maar meer om het delen van zijn eigen waardeoordeel. De waarheid is bij een mannencompliment dus wel van belang.


Man en macht.

Omdat mannen complimenten zo serieus nemen, is het ontvangen van een compliment voor hen vaak een ingewikkeld proces. Als een man een compliment krijgt, kan hij dit ervaren als een verschuiving van de macht. Immers, met een compliment zet je jezelf in een positie waarin jij de ander mag beoordelen, met als gevolg: statusongelijkheid. Het beleefd aanvaarden van het compliment, betekent dat je de ondergeschikte positie aanvaardt en dat is voor de meeste mannen geen optie. Liever opent hij de aanval met een tegencompliment.

Jan: “Dat heb je goed opgelost, Henk.” Henk: “Jij hebt ook goed meegewerkt, Jan.” En de balans is weer hersteld.




Vrouw en perfectie.

Ook voor vrouwen is het accepteren van een compliment lastig. Niet, zoals bij mannen, vanuit machtsoogpunt, maar vanuit een streven naar perfectie . Het vrouwelijk brein heeft de neiging de lat hoog te leggen: het kan altijd beter. Een compliment bevat een positief waardeoordeel van een ander over jou. Dat accepteren, is voor een vrouw vaak moeilijk omdat ze zelf van mening is, dat het nog veel beter kan. Bijvoorbeeld:

Hanneke: “Jeanette, wat een goed rapport heb jij geschreven.” Jeanette: “Nou, ik heb er niet alles in kunnen verwerken hoor.” Hanneke: “Ik vond het heel compleet en goed leesbaar.” Jeanette: “Zelf vond ik dat de conclusie wat puntiger had gekund.”

Of de privévariant:

Jeanette: “Wat een mooie schoenen.” Hannek: “O deze oude dingen? Die heb ik al heel lang.”




Man, vrouw en gedoe.

Je kunt je wel voorstellen dat het complimenteren tussen man en vrouw niet altijd even soepel loopt. Als de vrouw de man een compliment geeft om hem in het zonnetje te zetten, kan ze zomaar het tegenovergestelde bereiken omdat hij zich vanuit het mannelijk brein gekleineerd voelt. De man daarentegen, kan met zijn serieuze en spaarzame aanpak, de vrouw het gevoel geven dat hij haar niet genoeg waardeert en zal ze vanuit haar vrouwelijk brein weinig verbinding ervaren.


Hoe los je het op?

Misschien denk je nu, laat maar zitten met die complimenten. Teveel gedoe, maar dat is zonde want complimenten zijn echt heel leuk. Belangrijk is te weten wat er in het brein van de andere sekse gebeurt zodat je de reactie van de ander beter begrijpt. De positieve intentie erachter kunt zien. Uiteindelijk willen beiden hetzelfde: positieve aandacht geven en dat moeten we vooral blijven doen want daar groeit elk mens van, man én vrouw!



Saskia Paulissen is relatiecoach voor stellen en singles. Meer weten over Saskia en wat zij voor jou zou kunnen betekenen? Klik op onderstaand plaatje en je leest het!



14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


Komentáře byly vypnuty.
bottom of page