top of page

Ruzie uitpraten of slapen gaan?

Moet je voor het slapen gaan problemen uitpraten of moet je er juist een nachtje over slapen? Een dillema waar veel stellen mee te maken krijgen. Aan de ene kant wordt gezegd dat met ruzie slapen gaan niet goed voor de relatie is. Sterker nog, door de woede kún je niet eens slapen. Aan de andere kant ziet de wereld er na een nachtje slapen vaak heel anders uit en kun je er samen rustiger over praten. Wat is nu de beste oplossing?
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: met ruzie gaan slapen is inderdaad geen goed idee. Uit onderzoek blijkt dat negatieve gevoelens niet verdwijnen in je slaap. Als je boos gaat slapen, moet je er de volgende ochtend weer opnieuw mee dealen. Bovendien slaap je slechter, wat weer stress veroorzaakt en ook dat heeft z’n weerslag op de relatie. Dus ja, het klopt, ga niet met ruzie slapen.


Betekent dit dat je tot diep in de nacht het hele probleem moet doorakkeren tot het is opgelost? Nee, zeker niet.


Stoppen met boosblijven

In plaats van ruziën, kun je ook stoppen met boos blijven. Ben het eens dat jullie het oneens zijn over dit onderwerp. Dat je daar vandaag niet uitkomt, maar het er morgen wel over gaat hebben. Maak die afspraak ook concreet: bijvoorbeeld morgenochtend tijdens de koffie dan praten we erover en kom die afspraak na! Vervolgens geef je elkaar een kus, zegt ik hou van jou en vertrekt naar dromenland.


Is het een patroon?

Als die momenten van gedoe voor het slapen gaan vaker plaatsvinden, is het raadzaam ze te onderzoeken. Zit er een patroon in? Gaat het steeds over hetzelfde? Wat speelt er werkelijk? Gaat het over je niet gezien of gehoord voelen, worden oude triggers geraakt. Speelt er angst of verdriet. Als je die dynamiek helder hebt, zul je merken dat het minder dreigt te escaleren omdat je elkaar, en jezelf, beter begrijpt.


Plan praatmomenten

Tot slot een hele praktische tip: plan momenten waarop je tijd vrij maakt voor elkaar. Klinkt heel zakelijk, maar als je relatie belangrijk voor je is, dan maak je tijd. Je spreekt bijvoorbeeld af elke dinsdag, als de kinderen op bed liggen, gaat de tv uit, de mobiel aan de kant en dan hebben we alle aandacht voor elkaar. Ik weet zeker dat de kans dan zeer groot is, dat je zonder gedoe lekker vredig tegen elkaar aan in slaapt valt. Slaap lekker!


Saskia Paulissen is relatiecoach voor stellen en singles die meer willen halen uit hun liefdesleven! Meer weten wie Saskia is en wat ze voor je zou kunnen betekenen?
220 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page