top of page

We hebben weinig seks. Hoe krijgen we de passie terug?

Mijn man en ik hebben een druk leven. Allebei een baan gecombineerd met de zorg voor de kinderen. Twee keer per week sport en som borrelen met vrienden. We hebben het goed samen maar helaas hebben we wel steeds minder vaak sex. Vroeger deden we het zeker drie keer per week, maar tegenwoordig mogen we al blij zijn met een keer per maand. Overdag hebben we weinig gelegenheid en als we ’s avonds in bed liggen zijn we vaak te moe. De liefde is er zeker nog. Daar ligt het niet aan, maar ik zou zo graag weer de passie van vroeger tussen ons ervaren.
Laat ik beginnen met het feit dat het binnen relaties heel normaal is dat er periodes zijn waarin sex wat minder hoog op het prioriteitenlijstje staat. Vooral in de spitsuurfase, die jij hierboven beschrijft, komen stellen weinig aan elkaar toe. Dat hoeft geen reden voor paniek te zijn. Maak het niet te groot maar accepteer dat het door de omstandigheden nu even wat minder is.


Zin krijgen, is zin maken.

Dat wil niet zeggen dat je maar lijdzaam moet afwachten totdat jullie vanzelf zin krijgen in sex want dan vrees ik dat je lang kunt wachten.

De mythe bestaat nog steeds dat geilheid spontaan opkomt en het startsein is voor sex.

Maar helaas, het is eerder andersom. Het start vaak met een verlangen naar elkaar, je begint wat te knuffelen en te kussen, daardoor groeit de opwinding en dat kan uitmonden in sex. Dus willen jullie meer zin krijgen in sex dan betekent dat in veel gevallen gewoon beginnen.


Sexuele gas- en rempedaal

Dan nog even een stukje sexuele neurologie. In haar boek ‘Kom als jezelf’ beschrijft Emily Nagoski het dubbele controlesysteem in je brein. Klinkt niet echt sexy maar kan wel voor goede sex zorgen. Hoe werkt het? In je brein heb je een sexueel gaspedaal en een sexuele rem. Het gaspedaal is dat wat je opwindt: een geur, muziek, een filmscene, chocola, een kusje in je nek of een fantasie. De rem wordt getriggerd door zaken die jouw opwinding afremmen. Denk aan een to-do-list in je hoofd, stress op het werk, kinderen die de slaapkamer binnen kunnen vallen. Nagoski’s advies is: onderzoek wat jouw gaspedaal doet indrukken en doe daar meer van. Bekijk wat jou remt en probeer dat weg te nemen.


Sex is de lijm van een liefdesrelatie. Een goede vrijpartij geeft energie en zorgt voor verbinding.

Dus het is wel belangrijk om aandacht voor jullie sexuele relatie te blijven hebben. Praat erover. Wat je opwindt, wat je fijn vindt, wat je zorgen en angsten zijn. Plan het in! Dinsdagavond gaan wij sex hebben. Verheug je erop. Stuur appjes. Raak elkaar in het voorbijgaan even aan. Een steelse blik over tafel. En als je echt te moe bent voor sex, zoek dan de intimiteit op met een knuffel, een kus, lepeltje lepeltje. Ook dan komt oxytocine vrij. Dit knuffelhormoon zorgt ervoor dat je je verbonden en blij voelt met elkaar wat weer een opmaat kán zijn naar een heerlijk potje sex.


Saskia Paulissen is relatiecoach voor stellen en singles die meer willen halen uit hun liefdesleven! Meer weten wie Saskia is en wat ze voor je zou kunnen betekenen?

95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page