top of page

Scheidingspiek in januari

Januari is een maand waarin altijd een piek waarneembaar is in het aantal echtscheidingsaanvragen. Maar ook relatietherapeuten zien aan het begin van het jaar een toenemende vraag. Hoe komt dat?


Grofweg kun je drie redenen filteren waarom stellen juist in januari besluiten uit elkaar te gaan:1. Over de feestdagen tillen

Je relatie loopt al een tijd niet lekker. Tegen het eind van het jaar kom je tot de conclusie dat scheiden de beste optie is. Dan zijn de feestdagen niet het ideale moment om dit nieuws aan je kinderen te vertellen. Dus wordt de scheiding uitgesteld tot na Oud & Nieuw. Als in januari het gewone leven weer begint, wordt de scheiding in gang gezet.


2. Op elkaars lip tijdens de Kerststress

Kerst en Oud & Nieuw is een periode waarin je veel meer op elkaars lip zit. Veel mensen zijn vrij en trekken zich terug in het eigen gezin. Vluchten in de waan van de dag is niet mogelijk. Als je relatie dan onder druk staat, ontkom je er niet meer aan. Ook de stress die de feestdagen met zich meebrengt maakt de situatie extra explosief. Als de bom barst wordt direct na de feestdagen de gang naar de advocaat of therapeut ingezet.


3. Goede voornemens

Aan het eind van het jaar reflecteren veel mensen op hun leven. Wat gaat goed, wat kan beter? Ben ik gelukkig? Wil ik komend jaar zo doorgaan of moeten er dingen veranderen? Een conclusie kan zijn dat je niet gelukkig bent in je relatie. Dat kan weer leiden tot een scheiding of tot de beslissing hulp te zoeken.


Aandacht voor de emotionele kant van scheiden

Wat de reden ook is, de beslissing om uit elkaar te gaan brengt veel emoties met zich mee. Veel mensen denken vooral aan de praktische kant van scheiden. Als de emotionele kant al aandacht krijgt, draait het vooral om het conflict. Inzicht en erkenning in het verlies dat je samen lijdt, is cruciaal voor een nieuw toekomstperspectief.


Goede start van de ex-partnerrelatie

Mocht je tot de verdrietige conclusie zijn gekomen dat scheiden de enige optie is, zorg dan dat je jullie relatie goed afhecht. Als er kinderen in het spel zijn, is een goede ex-partnerrelatie van cruciaal belang. Met de SCHIP-aanpak maak je in vijf fases de overstap van liefdespartners naar partners in ouderschap.


Of een doorstart van de liefdesrelatie

Ook als je besloten hebt je relatie een laatste kans te geven, is de SCHIP-aanpak een hele constructieve en effectieve manier om de verbinding te herstellen. We reageren zo vaak vanuit onuitgesproken verwachtingen en aannames. Met SCHIP leg je weer een stevige basis onder jullie relatie.


Elke vrijdagag bespreek ik in Eddy's Nachtwacht op NPO Radio 2 vragen over liefde en relaties. Beluister hier de aflevering die gaat over scheiden in januari.


Heb je een vraag aan mij? Bel gerust of mail voor een telefonische kennismaking.123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page