top of page

Liefdesverdriet: zwelgen of doorgaan?

Liefdesverdriet. Die allesoverheersende pijn na een break-up of een onbeantwoorde liefde. Het kan je helemaal in beslag nemen en als je er midden in zit lijkt het alsof het nooit meer overgaat. Hoe ga je nu het beste om met liefdesverdriet: zwelgen of doorgaan?
WAT IS LIEFDESVERDRIET? DRIE FEITEN:


1. Emotionele pijn

Laten we eerst eens kijken wat liefdesverdriet precies is. Kortgezegd is het een pijnlijke reactie op het verlies van een geliefde. De pijn die je voelt, is wel degelijk echte pijn. Het brein maakt namelijk geen verschil tussen fysieke en emotionele pijn. Beiden worden verwerkt in de insula, ook wel het emotiecentrum genoemd. Emotionele pijn uit zich vaak lichamelijk door bijvoorbeeld pijn in je buik of in je hart. Vandaar dat liefdesverdriet voelt alsof je hart is gebroken. We noemen het niet voor niets hartzeer.


2. Golven van verdriet

Het vervelende van emotionele pijn is dat het lang aan kan houden. Je wordt als het ware telkens overspoeld met golven van diepe pijn en als je er midden in zit, denk je dat het nooit meer overgaat. Een eerste tip is: hoe meer je je verzet, hoe heftiger de pijn. Dus als je weer overspoeld wordt, surf dan mee op die golf en merk op dat de pijn vanzelf weer langzaam wegebt.


3. Afkickverschijnsel

Er gebeurt bij liefdesverdriet nog meer in je brein. Als je verliefd bent dan stijgt het gelukshormoon en ervaar je een natuurlijke high. Bij liefdesverdriet daalt dat gelukshormoon en kom je in een low terecht.

Dit chemische proces staat gelijk aan het afkicken van verslavende middelen. Het kan fysieke pijn veroorzaken en je kunt er zelfs ziek van worden.


HOE GA JE OM MET LIEFDESVERDRIET? VIJF TIPS:

1. Neem de tijd voor rouwverwerking

Zoals ik al schreef, is liefdesverdriet een uiting van verlies wat gepaard kan gaan met rouw. Meestal koppelen we rouw aan overlijden maar ook bij een scheiding of het verbreken van een relatie is rouw een normale reactie. Het rouwproces kent vijf fases:

1. Ontkenning Je gelooft niet dat jouw geliefde de relatie verbreekt. Hij of zij draait wel bij.

2. Boosheid Je wordt boos op je ex of op de omstandigheden waarin je opeens verkeert.

3. Onderhandelen Je bedenkt steeds manieren hoe jullie toch weer bij elkaar kunnen komen.

4. Depressie

Je voelt je verdrietig, somber, lusteloos over het verlies.

5. Aanvaarding

Je accepteert dat de relatie voorbij is en pakt je leven weer op


2. Even zwelgen en weer door


Het is niet gezegd dat je alle fases in deze volgorde doorloopt. Je kunt wel voor jezelf kijken waar je je bevindt in het rouwproces. Vooral fase vier is belangrijk om te onderkennen. Voor je rouwverwerking is het goed om toe te geven aan je verdriet. Stop het niet weg, erken dat het er is.

Huil je ogen uit je hoofd maar blijf er niet te lang in hangen, Pak je zelf ook geregeld weer bij elkaaar en ga wat doen anders zal deze fase veel langer duren dan nodig is.

3. Zoek troost bij vrienden

Je ex is helaas niet meer beschikbaar voor je, maar je behoefte om je te verbinden is er nog wel. Dus zoek die mensen in je omgeving op waar je je vertrouwd bij voelt. Praat met ze, deel je gevoelens en laat je troosten. Door je af te zonderen voed je het verdriet. Door je te verbinden, kun je je hart stukje bij beetje weer helen.


4. Verander je gewoontes

Je omgeving kan onbewust je liefdesverdriet versterken. Een geurtje, de bank waar je heerlijk tegen elkaar aan kroop, jullie favoriete liedje. Elke keer als je zwelgend aan zijn shirt ruikt terwijl je naar jullie liedje luistert, versterk je het verdriet. Dus houd je brein voor de gek en vermijd deze associaties met je ex. Koop een nieuw geurtje, zet je meubels anders, vermijd plekken waar jullie samen naar toe gingen, stop met profielstalken.


5. Wandel, eet gezond, heb seks

Zorg daarnaast goed voor jezelf. Maak elke dag een ommetje, eet gezond, ga op tijd naar bed. Mocht de gelegenheid tot seks zich voordoen dan zeg ik, ga ervoor. Het is een boost voor je ego en je maakt weer een shot oxytocine aan, wat een prima middel tegen liefdesverdriet is.


Saskia Paulissen is relatiecoach voor stellen en singles! Meer weten wie Saskia is en wat ze voor je zou kunnen betekenen? Een gratis kennismakingsgesprek, telefonisch, online of in Apeldoorn, is zo gemaakt!

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page