top of page

Kerststress: wie heeft wanneer de kinderen?

Kerst is een echt familiefeest. Met z'n allen aan tafel, spelletjes doen en heerlijk uitbuiken op de bank bij All You Need Is Love. Maar dat familiefeest zorgt ook vaak voor stress. Vooral voor samengestelde gezinnen kan Kerst een uitdaging zijn. Alleen al de vraag: wie heeft wanneer de kinderen, kan een hoop spanning en strijd opleveren.

Modern family Kerst, een logistieke puzzel Er spelen zoveel partijen een rol: de biologische ouders, de nieuwe partners, die ook weer een ex-partner hebben, waar ze rekening mee moeten houden. Nieuwe opa's en oma's, dubbele schoonfamilies. Zo kan Kerst uitdraaien op een logistiek drama met een hoop strijd en frustratie. Drie tips voor een vredige Kerst: 1 Maak duidelijke afspraken (en hou je eraan) Kinderen zijn het meest gebaat bij duidelijkheid. Ouders trouwens ook. Dus maak als biologische ouders heldere afspraken. Bijvoorbeeld: alle even jaren zijn ze 1e Kerstdag bij de ene ouder en 2e Kerstdag bij de andere en op oneven jaren draaien we dat om. Datzelfde geldt voor Oud & Nieuw, het ene jaar bij de een en het andere jaar bij de ander. Zo voorkom je elk jaar dezelfde discussies en strijd.


2 Doe aan verwachtingenmanagement Met zoveel (extra) familie kun je niet iedereen tevreden houden. Als je twee dagen lang met ingewikkelde logistiek alle familiebijeenkomsten af moet lopen, dan is de Merry Xmas ver te zoeken. Vertel je familie hoe jij en je ex-partner de verdeling met Kerst hebben gemaakt en wat wel en niet haalbaar is. Voor jezelf is het ook belangrijk helder te hebben wat haalbaar is. Bijvoorbeeld dat jouw kinderen en die van jouw partner misschien niet tegelijk bij jullie aan de Kersttafel zitten. De planningen van alle gezinnen kunnen nu eenmaal niet altijd gelijk lopen. Dat is de keerzijde van scheiden. Hoe sneller je dat accepteert, hoe meer rust je creëert voor jezelf én voor je kinderen. 3 Hou het simpel Kerst is mooi maar maak het niet groter dan het is. Het leven na een scheiding is al ingewikkeld genoeg en niet in de laatste plaats voor je kinderen. Focus op gewoon gezellig samen zijn. Met aandacht voor elkaar én met heel veel liefde. Dat is toch waar Kerst om draait? 

Saskia Paulissen is relatiecoach in Apeldoorn, voor stellen en individuele coaching. Als SCHIP-behandelaar is ze gespecialiseerd in het begeleiden van stellen in scheiding om de stap te kunnen maken van liefdespartners naar partners in ouderschap. Meer weten wat Saskia voor je kan betekenen? Een telefonische kennismaking is zo gemaakt!56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page